Tuesday, October 23, 2007

Risto Räppääjä goes theatre

Risto Räppääjä on levinnyt kirjoista myös muunmuassa teatterilavalle, mikä kertonee osaltaan sarjan merkityksestä lastenkulttuurille..

Risto Räppääjä nähdään syksyllä 2007 Turun Linnateatterin lavalla jo toista kertaa. Tällä kertaa vuorossa on Sinikka ja Tiina Nopolan kirjaan Risto Räppääjä ja Nuudelipää pohjautuva näytelmä. Vuosi sitten Linnateatterissa nähtiin Risto Räppääjä ja Pakastaja-Elvi -näytelmä. Nimiosassa Ristona räppää edelleen Miska Kaukonen, muita näytelmän henkilöitä ovat mm. Kristiina Vahvaselän esittämä Rauha-täti, Heini Keskisen Nelli Nuudelipää, Sami Rannilan Herra Lindberg sekä nuorta (ja toki myös vanhempaakin) katsojakuntaa erityisesti viihdyttänyt ”pikkukissa” Alpo eli Tom Petäjä. Esitys löytää edeltäjänsä tavoin hyvin eri-ikäisen yleisönsä: nuoremmat nauravat katketakseen erinäisille sekaannuksille ja sattumille kun taas erityisesti yleisössä alakoulun ylemmillä luokilla olevia tyttöjä kikatuttaa Riston kuumat huulet ja romanssinpoikanen. Aikuisillakaan ei esityksessä ole tylsää, sillä musiikkin on panostettu (by Severi Pyysalo) ja sisällössä on myös aikuista katsojaa hyvittavia piirteitä. Ja ainakin meidän katselukokemuksessamme parasta antia olivat 200 lapsen aidot naurunremakat ja mikä kannustaisikaan lapset myöhemminkin teatterin pariin paremmin kuin tämänkaltaiset myönteiset kokemukset!

Niin tämän syksyn kuin viimevuodenkin näytökset ovat suureksiosin loppuunmyytyjä eli kyllä Turusta löytyy vahvasti tilausta lastenteatterille. Linnateatterin ohjelmistossa panostetaan tietoisesti lastenteatteriin, vaikka sitä on vaikea saada taloudellisesti kannattavaksi. Tämä nähdään kuitenkin enemmänkin juuri satsauksena tulevaisuuteen, taidemyönteisistä lapsista kun tulee usein taidemyönteisiä aikuisia.


Risto Räppääjä lavalla myös mm. :

Oulu: Risto Räppääjä ja Pakastaja-Elvi, ensi-ilta keväällä 2007
http://www.ouka.fi/teatteri/Esitykset/ristorappaaja.html


Pori: Risto Räppääjä ja Pakastaja-Elvi, ensi-ilta joulukuussa 2007
http://www.pori.fi/teatteri/ristorappaajajapakastajaelvi.htm


Helsinki: Risto Räppääjä ja Pakastaja-Elvi, Suomen ensi-ilta syksyllä 2002
http://www.hkt.fi/ohjelmisto/play.php?name=rist


Tampere: Ahaa-teatteri, Risto Räppääjä ja Pakastaja-Elvi, syksy 07-kevät 08
http://www.ahaateatteri.com/risto.html


RISTO RÄPPÄÄJÄ –konsertti: Ooppera- ja teatteriseurue Kapsäkin Risto Räppääjä -konsertti sisältää riehakkaita ja rytmikkäitä lauluja Risto Räppääjä -musikaalista.

No comments: